ŞİŞKİNLİK

Hassas barsak; tıptaki ismi irritabl barsak sendromu (İBS) olan barsak düzensizliğinin halk arasındaki ismidir. Genel olarak hassas barsak, stres barsağı, stres koliti veasabi barsak aynı şeyi ifade ederler.

Genel olarak hassas barsak ilgili şikayetler:

Şimdi konunun önemine gelelim. Bu şikayetler karında tümörü olan birinde de olabilir, hiçbir şeyi olmayıp hassas barsağı (İBS) olan birinde de olabilir. İşte burada iyi bir gastroenteroloji muayenesi gerekir.

Dolayısıyla bu tarz bir sorun varsa öncelikle ayrıntılı bir gastroenteroloji muayenesi ve tahlil bakılması gerekir. Daha sonra gerektiğinde endoskopi ve kolonoskopi yapılabilir. Bazı durumlarda ultrason, tomografi gibi görüntüleme yöntemlerinden faydalanılabilir. Tüm testlerin sonucunda altta önemli bir hastalık yoksa hassas barsak (İBS)’den artık söz edilebilir.

Hassas barsak (İBS)’ın sebebi bilinmemektedir. Genetik olarak eğilimli bireylerde daha sık rastlanır. Stresli sıkıntılı dönemlerde atak meydana gelir. Bu konuda bilimsel çalışmalar devam etmektedir.

Ancak genel olarak uykusunu iyi uyuyan, düzenli bir işi olan, maddi sıkıntısı olmayan, sağlıklı beslenen, işini ve eşini seven, sosyal-siyasal travma yaşamayan, dengeli bir sosyal çevresi olan, sevgi dolu bir ailesi olan ve egzersiz yapan bir insanda hassas barsak (İBS) şikayetlerine rastlamak güçtür.

Yani başka deyişle hassas barsak (İBS) günlük hayatta karşılaştığımız bir sürü problemin ikinci beyin dediğimiz bağırsaklarımızda bize şikayet olarak geri dönmesidir.

Uykusuzluk, bazı ilaçlar (antidepresan, hormon ilaçlar gibi), bazı besinler (alkol) hassas barsak (İBS) yakınmalarını arttırabilir. Bu konuda dikkatli olunmalıdır.

Hassas barsak (İBS) hastaları, özellikle kabızlığı olanlar, tedavi edilmediklerinde makat bölgesinde hemoroid (basur) ve makat çatlağı gibi sorunlar ile sonuçlanan problemlerle karşılaşabilirler.

Hassas barsak (İBS) tedavisi tabi ki mümkündür. Ancak iyi bir hasta hekim ilişkisi gerektirir. Düzenli takip zorunludur. Ayrıntılı kontroller (muayene, tahlil, endoskopi, kolonoskopi…) yapıldıktan sonra sıra şikayetlerin kontrolüne gelir. Gereğinde ilaç tedavisi verilebilir. Psikyatrik tedavi ve terapi gerekebilir.

Unutmayın ki hassas barsak (İBS)’a yol açan tetikleyici sebep ortadan kaldırılmadığı müddetçe yakınmalar tam olarak geçmeyecektir. Yakınmaları azaltmak veya yönetmek iyi bir hasta hekim ilişkisi gerektirir.

Son olarak hassas barsak (İBS)’da gastroenteoroloji hekimi takibi ve tedavisi ile yakınmalardan kurtulmak mümkündür. İyi takip ve sabırla sorunsuz yaşayabilirsiniz.

Daha fazla soru ve muayene için arayabilirsiniz (+90 532 333 37 73)

Subscribe
Bildir
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
Whatsapp
Bize Whatsapp'tan yazın.