KOLONOSKOPİ

Kolonoskopi en basit ifadeyle ucunda kamera bulunan fiberoptik bir cihaz (hortum) ile makattan girilerek makat bölgesi, tüm kalın bağırsak (kolon) ve ince bağırsağın son bölümünün direkt gözle görüntülenerek incelenmesidir.

Kolonoskopi ile makattan itibaren hemoroid, çatlak, kolon polipleri, kalın barsak kanseri ve ülseratif kolit ve Crohn gibi diğer birçok barsak hastalığı rahatlıkla görülür, parça alınır ve tedavi edilir.

Kolonoskopi anestezi doktoru eşliğinde, tam uyutularak, herhangi bir şey hissettirmeden güvenle uygulanmaktadır. Kolonoskopinin yan etkileri oldukça az olup ihmal edilecek düzeydedir. Tecrübeli bir endoskopist ile neredeyse sıfırdır.

Kolonoskopi en ideal bir şekilde bu alanda uzmanlık yapan gastroenteroloji uzmanı hekimler tarafından yapılmalıdır.

Rutin kolonoskopi kimlere yapılmalıdır?

Rutin kolonoskopi dışında diğer hastalar ne zaman kolonoskopi yaptırmalıdır?

Kolonoskopinin yaşı yoktur. Gereklilik halinde her yaşta kolonoskopi yapılabilir.

İlaçlarla geçmeyen;

Kolonoskopi sonucunda kolit, kolon polibi, displazi gibi durumlar saptananlar, kolona balon dilatasyonu uygulananlar, ailede kanser hikayesi olanlar ve ülseratif kolit ve Crohn hastaları doktorun önereceği periyod dahilinde kolonoskopi tekrarına ihtiyaç duyabilir.

Kolonoskopinin alternatifi var mıdır?
Bu sorunun cevabı hayırdır. Tabi ki kolonoskopi yapılamadığında tomografi, MR gibi tetkikler ile görüntüleme yapılabilir. Ancak bunlar kolonoskopinin bize sunduğu olanakların yanına bile yaklaşamazlar.

Son olarak kolonoskopi doktoru –ki mümkün olduğunca gastroenteroloji uzmanı olmalı- sık sık değiştirilmemelidir. Çünkü sizi baştan bilen hekim sizi daha iyi takip edecektir.

Daha fazla soru ve muayene için arayabilirsiniz (+90 5323333773)

Subscribe
Bildir
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
Whatsapp
Bize Whatsapp'tan yazın.