HEPATİT B

Hepatit B karaciğerin hepatit B virüsü ile enfeksiyonu olarak tanımlanabilir.

Hepatit B virüsü hem çocukluk hem de erişkin yaşta karaciğeri enfekte edebilir. Hepatit B enfeksiyonuna yakalanıldığında 2 ihtimal söz konusudur; birincisi hasta iyileşebilir ve bağışıklık kazanır, ikincisi ise hasta iyileşmeyip kronik hale gelebilir.

Hepatit B taşıyıcılığı halk arasında kullanılan bir terim olup yanlışlıkla tehlikesiz bir durumu anlatmak için kullanılmaktadır. Halbuki doğru değildir. Hepatit B taşıyıcılığı hastanın Hepatit B ile enfekte olduğunu, bulaştırıcılığının devam ettiğini, karaciğerin belki de bu durumdan az da olsa kötü etkilendiğini ancak laboratuvar değerlerinin tedavi başlamak için çok yükselmediğini anlatan bir durumdur.

Hem akut hepatit B hem de kronik hepatit B hastalarının yakın takibi gerekmektedir. Gastroenteroloji uzmanları bu konuda en yetkin uzmanlık alanıdır.

Hepatit B’nin önemi karaciğer yetersizliği dediğimiz siroz hastalığına ve karaciğer tümörüne yol açma olasılığından kaynaklanmaktadır.

Hepatit B akut dönemde acil karaciğer yetersizliği, uzun dönemde ise sessizce siroz hastalığına yol açarak hayati sonuçlara yol açabilmektedir. Dolayısıyla yakın gastroenteroloji takibi gerektirmektedir.

Hepatit B kronikleştiğinde siroz gelişinceye kadar belirgin bir yakınma yapmamaktadır. Bu durum hastada ben tamamen iyiyim yanılsamasına yol açabilmektedir. Ancak siroz geliştiğinde bariz şikayetler gelişmekte ancak bu dönemde yapılacak az şey kalmaktadır.

Hepatit B’ye bağlı siroz geliştiğinde;

Bu durum artık geri dönüşsüz aşamadır. Tabi ki tedavi ile hasta rahatlaya bilir, uzun dönem yakınmalar azaltılabilir. Ancak artık kalıcı tedavi için karaciğer nakli gereklidir.

Bu durum Hepatit C için de geçerlidir.

Hepatit B hastalarının takipleri nasıl olmalıdır?

Hepatit B tedavisi ne zaman düşünülmelidir?

HEPATİT C

Hepatit C, karaciğerin hepatit C virüsü ile enfeksiyonu olarak tanımlanabilir.

Erişkinlerde hepatit B’den farklı olarak genelde kronik enfeksiyona yol açar.

Hepatit C uzun dönemde sessizce siroz hastalığına yol açarak hayati sonuçlara yol açabilmektedir. Dolayısıyla yakın gastroenteroloji takibi gerektirmektedir. Hepatit C siroz oluşuncaya kadar belirgin yakınma yapmayabilir.

Günümüzde Hepatit C enfeksiyonunun kalıcı tedavisi mümkündür. Türkiye’de bu tedaviler mevcuttur. Tedavi ile %95-98 oranında Hepatit C iyileşmektedir.

Hepatit C tedavisinde;

Hepatit C hastalarının takipleri nasıl olmalıdır ?

Hepatit C tedavisinde ve takibinde asıl amaç siroz ve karaciğer tümörü gelişimini engellemektir.

Daha fazla soru ve muayene için arayabilirsiniz (+90 532 333 37 73)

Subscribe
Bildir
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
Whatsapp
Bize Whatsapp'tan yazın.