ENDOSKOPİK ULTRASON (EUS)

Endoskopik Ultrason (EUS), kısaca endoskopi cihazı (hortum) ile ağız yolu ile girilerek iç organlara yönelik ultrason yapılmasıdır.

Normalde ultrasonografi bilindiği üzere radyoloji uzmanları tarafından karın, tiroid, prostat ve böbrek gibi bölgelere rutin uygulanan bir işlemdir. EUS ise aynı işlemin gastroenteroloji uzmanları tarafından endoskopi hortumu yardımıyla ağızdan girilerek iç organlara uygulanmasıdır.

EUS vücudun içerisinden ve daha yakından yapılan bir ultrason olduğu için çok daha kaliteli görüntü sağlamaktadır. EUS ile yemek borusu, mide, pankreas, safra kesesi ve karaciğer ile ilgili birçok hastalık teşhis edilmekte, gerektiğinde girişim yapılmaktadır (parça almak, kist boşaltmak, stent yerleştirmek gibi). Ayrıca kanser ve kanser öncüsü durumların değerlendirilmesi ve evrelendirilmesi de EUS ile rahatlıkla yapılmaktadır.

Endoskopik Ultrason (EUS) anestezi doktoru eşliğinde, hasta tam uyutularak, herhangi bir şey hissetmeden güvenle uygulanmaktadır. Endoskopik ultrasonun yan etkileri oldukça az olup ihmal edilecek düzeydedir.

EUS ultrason konusunda ekstra eğitim almış gastroenteroloji uzmanları tarafından uygulanmaktadır.

Endoskopik Ultrason (EUS) ne zaman düşünülmelidir?

Endoskopik Ultrason (EUS) yapılamadığı durumlarda tomografi ve MR gibi tetkikler yapılabilir. Ama EUS hem tanı, hem de tedavi ve parça alma olanağı verdiğinden gastroenteroloji hastaları için çok değerli bir görüntüleme yöntemidir.

Daha fazla soru ve muayene için arayabilirsiniz (+90 532 333 37 73)

Subscribe
Bildir
0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları görüntüle
Whatsapp
Bize Whatsapp'tan yazın.